Lähidemokratiaa Korvensuoran tapaan

Toissa päivänä sain olla jälleen kerran inspiroivassa kokouksessa. Korvensuoran alueen asukkaita, paikallisten koulujen, päiväkotien ja yhdistysten edustajia oli jakamassa ajatuksia. Oulujoen seurakunta on osa tätä porukkaa. Palaverin aikana käytiin läpi itse kunkin ajankohtaisia asioita. Yhteinen suunnittelun aihe oli tuleva Korvensuora-päivä syyskuun 9. päivänä. Kokouksessa aikana ilmeni, että on myös yhteisiä huolenaiheita. Tietoa jaettiin. Yhdessä ideoitiin, miten tulee toimia.

 
Korvensuoran suuralueella asuu noin 7200 asukasta. Se sijoittuu Kuusamon tien molemmille puolille sisältäen suhteellisen uuden Talvikankaan ja useampia vanhempia asuinalueita. Tien toisella puolella on eräs Oulun tärkeimmistä teollisuusalueista: Rusko. Nämä kaikki muodostavat oikeastaan ihan kunnioitettavan kokonaisuuden. Pohjois-Pohjanmaalla on pienempiä paikkakuntia kaupungin statuksella. Korvensuoran kotina -yhteistyöryhmän puheenjohtajana saan olla mukana aika dynaamisella alueella.

 
Korvensuoran alueella on pari lähikauppaa ja iso market. Kaupunki on rakentanut kouluja ja päiväkoteja lapsille. Pari palvelutaloa on rakennettu viime vuosien aikana. Ruskon alueelta löytyy rautamarkettia, lounasravintolaa ja kuntosalia, mutta ne kaikki ovat sijoittuneet ehkä enemmän autolla tulevan asiakkaan näkökulmasta kuin alueella asuvien vuoksi. Hyviä ulkoilureittejä on läheisessä maastossa, mutta alueella ei ole kahviloita eikä toria eikä muuta sellaista paikkaa, mikä vetäisi ihmisiä luonnostaan kohtaamaan toisiaan.

 
Lähidemokratia nykymuodossaan on olemukseltaan paremminkin ruohonjuuritason kansalaistoimintaa kuin alueen asioista päättämistä. Rahat ja valta ovat kunnallisessa demokratiassa kaupungin päättävissä elimissä valtuutettujen ja johtavien virkamiehisten takana. Alueille jaetut toimintamäärärahat ovat loppujen lopuksi olemassa olevan harrastustoiminnan avittamista, mutta ei niillä uusia asioita luoda.

 
Mutta joskus näillä pienillä resursseilla tehdään suuria. Talvikankaan koulu on nyt valmis. Aina kun näen tänä vuonna avatun Talvikankaan koulun, ajattelen kunnioituksella niitä Korvensuoran alueen aktiivisia ihmisiä, jotka parin vuosikymmenen ajan toimivat yhtenäisperuskoulun saamiseksi tälle alueelle. Itse tunnen tämän kamppailun loppuvaiheet. Kunnioituksella ajattelen alueen koulun aktiivisia puuhanaisia ja puuhamiehiä. Melkoisen tempun teitte, kun laitoitte Oulun kouluverkkoasioihin liikettä.

 
Ajattelen, että nykymuotoisen Oulun kaupungin yhteisötoiminnan tärkein anti on antaa inhimilliset, asukkaiden näköiset kasvot alueille. On luontevaa, että tällaisessa yhteen puhaltamisessa on myös paikallisseurakunta. Seurakunnan diakonialla on tärkeää tietoa alueen vanhusten kysymyksistä. Heillä on usein paras tuntuma, missä asuvat apua tarvitsevat ihmiset. Kirkon nuorisotyöntekijän on järkevää tehdä yhteistyötä kaupungin nuorisotalon kanssa.
Monet uudet lähiöt ovat enemmän nukkumalähiötä kuin kotipaikkoja, jotka antavat asukkailleen identiteetin. Asuessani kahdeksan vuotta Saksassa kohtasin silloin tällöin ihmisiä, joilla oli selkeä kaupunginosaidentiteetti. He tunsivat olevansa ehkä enemmän kaupunginosansa asukkaita kuin nürnbergiläisiä. Tämä ei aina tarkoittanut sitä, että he olisivat koko elämänsä viettäneet yhdessä kaupunginosassa. Monet heistä olivat käyneet opiskelemassa muualla. Muutamat olivat lähteneet töiden perässä toiselle puolelle Saksaa tai ulkomaan komennuksille, mutta sitten kun ulkoiset seikat antoivat myötä, he olivat palanneet kotikaupunginosaansa. Aito kotiseutuylpeys ja -rakkaus voi elää myös täysverisen kaupunkilaisen sydämessä. Toivon, että Oulun uudet asuinalueet voisivat kehittyä sellaiseen suuntaan, että pienet ja isot asukkaat oppivat rakastamaan kaupunginosaansa. Olisi se hienoa, että jonain päivänä joku nuori tai vaikka vähän vanhempi kertoisi, että minun juureni ovat Talvikankaalla tai Korvensuoralla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s