Jumalan lahjat avautuvat usein hitaasti

Leevi and Leavings -yhtyeen laulu Teuvo kuvaa huumorilla suomalaista miestä, jolle on tullut pakkomielteeksi rallisankariksi pääsy. Tarina kerrotaan hauskasti, mutta pohjimmiltaan se on surullinen tarina ihmisestä, jonka elämässä unelmat ja todellisuus eivät kohtaa. Teuvon kova yritys, mutta rallivauhtiin riittämättömät taidot johtavat lopulta nuoren ajurin vakavaan loukkaantumiseen.

 
Eräs nykyaikaisen kannustamisen muoto on puhe unelmien toteuttamisesta. Unelmia pitää olla, ja niiden eteen on hyvä tehdä töitä. Aina silloin tällöin unelmien toteuttamiseen liitetään Teuvon tapainen yhteen asiaan keskittyminen. Ihminen jättää kaiken muun ja satsaa kaiken siihen, että hän voi mielettömällä harjoittelulla saavuttaa oman unelmansa. Esimerkiksi urheilu-uutiset kertovat tarinoita nuorista lahjakkuuksista, joka ovat keskittyneet niin omaan lajiinsa, että kaikki muu tekeminen tehdään oman unelman ehdoilla.

 
Klassinen sivistysperinne ajattelee asioita toisin. Ihanne on ihminen, joka tietää asioista laajasti. Yleissivistys on pohja, jonka päälle rakennetaan elämän myöhäisemmät ratkaisut. Jossakin vaiheessa elämää ihmisen tulee valita se polku, jota hän kulkee, mutta se valinnan hetki tulee pikkuisen myöhemmin, ehkä nuoruuden ja aikuisuuden kynnyksellä, toisilla vasta myöhemmin.

 

Itse olen ollut aina jollakin lailla hidas oppimaan. Muistan, että minulla oli opiskeluaikoinani usein vaikea seurata teologikavereideni kahvipöytäkeskusteluja. He tuntuivat pystyvän omaksumaan niin nopeasti luennoilla kuullut käsitteet. Tuntui siltä, että minä yritin pysyä raskaalla mummopyörälle kilpapyörällä kiihdyttävien ystävieni perässä. Ajattelen, että minä olen elämässä tarvinnut elämässä paljon aikaa oman tieni ja unelmani löytämiseen.

 
Ajattelen, että hyvä yleissivistys avaa myös useampia reittejä elämää varten. Jos yksi unelma ei jostakin syystä toteutunutkaan, niin sitten toinen alkaa versoa. Haaveita pitää olla, mutta aika usein ne myös haalistuvat. Uudessa elämäntilanteessa uudet asiat alkavat kiteytyä uusiksi unelmiksi. Oma kokemukseni on, että laaja yleissivistys ikään kuin luo pohjaa uusille virityksille, joita tässä maailman muutoksessa tarvitaan.

 
Tänään muuten vietetään Teuvon nimipäivää. Kotoinen nimi Teuvo tulee kreikan sanasta Teodor, se tarkoittaa Jumalan lahjaa. Kristillinen usko ajattelee, että koko elämä on lahjaa. Siihen sisältyy sellaisia asioita kuten läheiset ja ympäröivä luonto, mutta myös elämälle erilaisia merkityksiä antavat asiat kuten kulttuuri, opiskelu ja sivistys.

 
Jumalan kaikki lahjat eivät aina aukea helposti. Koulutuksen ja laaja-alaisen tietämyksen arvoa alkaa monesti ymmärtää vasta sen jälkeen, kun on itse ensiksi paneutunut ja tehnyt työtä sen eteen. Monesti se vaatii myös pikkuisen elämänkokemusta, ehkä myös joidenkin unelmien romuttumista, ennen kuin opimme ymmärtämään laaja-alaisen koulutuksen merkitystä. Ajattelen, että Jumalan monet muutkin lahjat ovat jollakin lailla hitaasti avautuvia. Kristitty saa kuitenkin olla rauhallisella mielellä. Oma tie löytyy Taivaan Isän ohjauksessa pikkuhiljaa ja Jumalan lahjat eivät lopu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s