Kirjoita visio, jonka voi helposti lukea

Kirkkoherran loppupuhe Oulujoen elojuhlilla 23.8.2020

Olemme tänään Oulujoen seurakunnan elojuhlilla kuulleet Oulun seurakuntien strategiasta seuraaville vuosille. Siihen liittyvä visio kuuluu: ”Vuonna 2026 oululainen haluaa kuulua seurakuntaan. Seurakunta kohtaa jokaisen tavalla, joka vahvistaa luottamusta Jumalaan ja luo uutta toivoa elämään.”

Tästä visiosta tulee mieleen profeetta Habakukin saama näky.

”Ja Herra vastasi minulle ja sanoi: ”Kirjoita näky ja piirrä selvästi tauluihin, niin että sen voi juostessa lukea”.

Näky odottaa vielä toteutumistaan, mutta määräaika lähestyy joka hetki, se hetki tulee vääjäämättä.

Jos se viipyy, odota, näky toteutuu varmasti ja ajallaan. (Habakuk 2:2-3)

Profeetan tuli ilmoittaa Jumalan tahto niin selvästi, että se olisi voinut lukea vaikka ohi hölkätessä. Profeetan tuli sanoa sanansa niin yksinkertaisesti, että tavallinen kansa saattoi sen ymmärtää.

Luterilaisuuteen kuuluu olennaisena osana kansanopetus. Martti Luther kirjoitti aikoinaan Vähä katekismuksen sitä varten, että tavallinen piikatyttö ja yksinkertainen renkipoika voisi ymmärtää kristillisen uskon perusasiat. Luterilaiset seurakunnat ovat aina yrittäneet oman aikansa menetelmin tuoda uskon salaisuudet ihmisten lähelle. Yksinkertaisesti, uskon pääkohtiin keskittyen.

Luterilaiset seurakunnat ovat käyttäneet rohkeasti oman aikansa keksintöjä: On käytetty hyväksi luku- ja kirjoitustaitoa. On pidetty kinkereitä, joihin kokoontui koko kylä. On järjestetty rippikouluja, joissa opetetaan asioita aikuisuuden kynnyksellä oleville. Sodan jälkeen luterilaiset seurakunnat alkoivat järjestää neuvontaa perheille, kun huomattiin, että useat sodan kokeneet ajautuivat avioliitossaan parisuhdekriisiin. Suomen ev.lut. kirkko on yrittänyt sanoittaa näkyään historian eri tilanteissa aikansa tilanteihin sopivalla tavalla. Tarkoituksena oli, että suomalaiset osaisivat omaksua Jumalan lahjoja omaa aikaansa ja tulevia aikaa varten.

Myös meidän, Oulujoen seurakunnan, Herran vuonna 2020, tulee puhua ja toimia sillä tavalla, että alueen asukkaiden olisi helppo ymmärtää meitä ja sisäistää meidän tapamme hahmottaa elämää. 

Haluamme olla Oulujoen seurakuntana asuinalueillamme läsnä oleva Jeesuksen seuraajien yhteisö. Tarkoituksenamme on olla Kristuksen raikas tuoksu (vrt. 2.Kor 2:14-16). Haluamme tehdä toimintaa, joka auttaa kaikenikäisiä ihmisiä heidän arjessaan. Rohkaisemme lapsia laajentamaan osaamistaan turvallisessa ilmapiirissä. Tuemme nuoria murrosiän monenlaisten paineiden keskellä ja elämää koskevien valintojen äärellä. Annamme merkityksen aikuisen ihmisen ponnisteluille merkityksellisen elämän etsinnässä työn ja vapaa-ajan, ihmissuhteiden ja ulkoapäin tulevien vaatimusten ristiaallokossa. Kuljemme sellaisten rinnalla, joilla terveys horjuu tai muuten elämisen perusta horjuu.  

Habakukin tekstissä on myös sellainen ajatus, että näky on Jumalan antama näky. Se saattaa vaatia ihmisten työtä, suunnittelua, toimintaa, herkällä mielellä olemista. Mutta se tulee todeksi Jumalan antaman aikataulun avulla.

Me lähdemme toteuttamaan strategiaa ja visiota paljaalla iholla ja aistit avoinna. Samalla laitamme kädet ristiin ja pyydämme Jumalan apua. Kaikkivaltias Jumala toimii. Luotamme siihen. Pyydämme, että me saisimme olla Jumalan lähettiläitä täällä oman seurakuntamme alueella alueen asukkaiden ja täällä työn tai muista syistä vierailevien parissa.

Olen huomannut, että iltakävelyllä näillä kotiseudun kaduilla ajatukseni kääntyvät usein rukoukseen. Rukoilen niiden ihmisten puolesta, jotka asuvat katujen varsilla Myllyojalla, Hintassa, Saarelassa, Hiukkavaarassa tai Talvikankaalla. Ja pyöräillessä ja ajaessa autolla tuon Taivaan Isän eteen niitä seurakunnan alueita, jotka eivät ole päivittäisten reittieni varrella.

Rukoukseni on usein myös kysymys Jumalan puoleen: Herra, miten meidän tulisi toimia, että uskon rakentavat, kantavat ominaisuudet olisivat näiden Oulujoen asukkaiden ja alueella työskentelevien käytössä.

Rukouksessani sisältää siis pyynnön, että Kolmiyhteinen Jumala Pyhän Henkensä välityksellä opettaisi meitä. Miten olla elävä seurakunta näillä meidän kulmillamme tässä ajassa?

Profeetta Habakuk, josta ei muuten historiallisena henkilönä paljoakaan tiedetä, kehottaa luottamaan Jumalaan. Jumalan toiminta toteutuu, ei ehkä heti, mutta se toteutuu varmasti omalla ajallaan. Tähän meidän on kai tyydyttävä. Ajattelen, että tässä on kyse Jumalan koulussa olemisesta.

On opittava toimimaan tämän ajan mukaan. On ehkä luovuttava joistakin vanhentuneista työtavoista. On löydettävä rikkaasta kristillisestä perinteestä asioita, jotka koskettavat tämän ajan ihmisiä. Meidän on kuunneltava herkällä mielellä aikamme ihmisten tarpeita. Ja sitten meidän on rukoiltava ja kyseltävä Jumalan tahtoa. Ja pyydettävä, että Jumala Henkensä välityksellä osoittaa meille oikeat tavat toimia. Sitten meidän on luotettava siihen, että Jumalan toimii. Profeetta Habakukin mukaan, hän ei myöhästy, hänen sanansa toteutuu varmasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s