Myötätuntoinen opastaja

Oulujoen kirkko 29.5.2022

Pyhän Hengen odotus (exaudi)

Pääsiäisen jälkeinen 6. sunnuntai

Joh 15:26-16:4

Joissakin tilanteessa tarvitaan välittäjiä. Rauhanneuvotteluiden valmistelussa käytetään toisinaan henkilöä tai ulkopuolista organisaatiota, joka luo otollisen tilanteen sodan osapuolten keskusteluille. Asunnon ostamisessa ja myymisessä käytetään yleensä myös välittäjää, joka luo puitteet kaupan syntymiselle. Kiinteistövälittäjät tarkistavat myytävän asunnon, arvioivat sille sopivan hinnan ja alkavat mainostaa sitä. Asunnon ostamisesta kiinnostuneet puolestaan ottavat yleensä yhteyttä kiinteistönvälittäjää ja sitä kautta myyjä- ja ostajaosapuolet kohtaavat ja alkavat hioa kauppaa.

Stressitilanteessa elävä ei aina itse huomaa ulospääsyä omasta ahdingostaan. Sellaisessa tarvitaan välittäjää, jolla on näkemystä, kokemusta ja joskus myös rohkeutta sanoa, mistä asia oikein kiikastaa. Terveyttä koskevissa kriiseissä tarvitaan terveydenhoitoalan osaamista. Nuoren kasvuongelmissa voidaan kääntyä oman opettajan lisäksi kouluterveydenhoitajan, koulukuraattorin tai koulupsykologin puoleen. Työelämän paineissa tarvitaan esimiesten näkemystä, työterveydenhoitajan ja -lääkärin ammattitaitoa, usein myös työnohjaajan perehtyneisyyttä, jotta työn solmut aukeavat. Parisuhteiden kriiseissä apua voidaan hakea tukea vaikkapa perheasianneuvottelukeskuksen ammattilaisilta. Yhteistä kaikissa näissä asiayhteyksissä on, että ulkopuolinen näkee ongelmavyyhdin toisella tavalla. Hän näkee asiat toisesta näkökulmasta, usein hänellä on myös ammattitaidon myötä laajempaa näkemystä.

Toinen tärkeä puoli on, että auttajan tulee välittää apua tarvitsevasta, joka on ollut, ainakin aluksi, omillaan ongelmansa kanssa. Välittäjä osaa asettua toisen rinnalle, hän on myötätuntoinen. Sana myötätunto pohjautuu monissa länsimaisissa kielissä latinan kielen sanaan compatior, compassion, joka tarkoittaa yhdessä kärsimistä. Välittäjä on mukana, ottaa osaa kärsivän ongelmiin.

Pääsiäisen jälkeisenä kuudentena sunnuntaina huomio kiinnittyy siihen, että miten Jeesuksen seuraajat oikein pärjäävät Jeesuksen viitoittamalla tiellä, nyt kun Jeesus on lähtenyt pois. Jeesuksen ystäviltä puuttuu näkemys ja oikeastaan myös rohkeus, miten heidän tulee jatkaa tästä eteenpäin.

Jeesus vakuuttaa, että kavereille on tulossa apua. Hän lupaa opetuslapsille yhteydenpidon, joka toimii Pyhän Hengen välityksellä. Hän on välittäjä, joka osaa sopivalla tavalla sukkuloida taivaan ja maan välillä. Kun Pyhä Henki toimii, niin taivaassa oleva Isä ja Poika tietävät tarkalleen, miten meillä menee täällä maan päällä. Samalla taas maan päällä matkaa tekevä seurakunta saa Pyhässä Hengessä opettajan, joka kertoo tuoreeltaan taivaan terveiset.

Pyhä Henki toiminnassa on mukana compassion, myötäeläminen. Hän välittää Isän ja Pojan lempeän mukana olemisen maan päällä vaeltavalla seurakunnalle. Kun seurakunta kärsii, niin Pyhän Hengen välityksellä tämä kärsimys tulee taivaassa olevan Isän ja Pojan sydämelle.

Päivän evankeliumitekstin lopussa on puhetta opetuslasten kohdalle tulevista vainoista. Raamatun tutkijat näkevät Johanneksen evankeliumin lukujen 14, 15 ja 16 taustalla juutalaisten ja kristittyjen tulehtuneet välit vuoden 70 jälkeen. Kristityiksi kääntyneet erotettiin synagogaseurakunnista. Evankelista Johanneksella on kirjoittaessaan ollut mielessään oman aikansa tiukat välienselvittelyt juutalaisten kanssa. Tällä tekstillä on yhteyksiä sekä evankeliumien (esim. lopun aikojen läheisyys Mark 13:9-13, opetuslasten julistus Jeesuksen lähettiläinä Luuk 12:2-12) että myös kirjetekstien vainoja koskeviin ennustuksiin (vrt. 1.Tess 2:14-16, 1. Piet 3:13-17).

Olen kohdannut aina silloin tällöin kristittyjä, jotka suorastaan hekumoivat tulevilla uskovien vainoilla. Tausta-ajatus on ollut usein sen suuntainen, että tiukasti Jeesuksen opetuksista kiinnipitävät selviävät, mutta löyhemmin tulkitsevilla käy vainoissa huonosti. Jos ja kun vainon hetki tulee, niin silloin nähdään, ketkä ovat niitä todellisia Jeesukseen uskovia.

Sisaret ja veljet, tulevia päiviä emme tiedä. Ajattelen, että on kristillistä rukoilla esivallan puolesta ja rukoilla kaikkien kärsivien puolesta. Samalla on hyvä tiedostaa, että kristityt sisaremme ja veljemme kärsivät monissa maissa jonkinasteista vainoa. Esimerkiksi Pohjois-Koreassa, Intiassa ja monissa islamilaisissa maissa kristittyjen elämää tehdään vaikeaksi. He voisivat olla osana päivittäistä rukouselämäämme.

Mutta samalla tämä haastaa myös meitä, jotka olemme kristittyinä valta-asemassa, kuten esimerkiksi seurakunnan kirkkoherran tehtävässä tai seurakunnan leirin johtajana. Minulla on kirkkoherrana valtaa tietyin rajoituksin alaisiini, johdan Oulujoen seurakunnan toimintaa ja seurakunnan leireillä, leirin vastuunkantajana, minulla on valtaa leirin ohjelmaan liittyen. On tärkeää muistaa, että vallan käytön tulee perustua lakeihin ja kirkon tunnustukseen. Hengellisen vallan tulee ohjata terveeseen uskonnonharjoittamiseen, viime kädessä sen tulee opastaa ihmisiä armollisen Jumalan luokse. Turvallisuuteen liittyvän valta-aseman tulee suojella seurakunnan tilaisuuksissa vierailevia ja leirien osanottajia. Se tulee kuitenkin tiedostaa, että tietyissä tilanteissä meillä on valtaa. Vallan viisas käyttäminen seurakunnassa tulee olla niin seurakunnan työntekijöiden ja vastuunkantajien kuin myös koko seurakunnan pysyvä rukousaihe.

Sanan myötätunto latinankielinen muoto compassion tulee lähelle sanaa kompassi. Se on suunnistuksen apuväline, joka näyttää suuntaa. Vaikka niillä on samantyyppinen muoto, ne ilmeisesti ovat eri kantaa, tosin molempien sanojen juuret ovat siellä nykyisen Italian maan alueella. Italian kielen sana compasso, tarkoittaa harppia tai magneettineulaa.

Ajattelen kuitenkin, että Jumalan myötätunnon välittämisen ohella Pyhä Henki on matkaa tekevän kristillisen seurakunnan kompassi. Hän näyttää suuntaa, hän osoittaa jatkuvasti kohti Kristusta. Kun me etsimme suuntaa, niin meidän tulee Raamatun pohjalta etsiä, mitä Jeesus oikein tekisi tässä tilanteessa. Rippikoululaisia neuvotaan eräässä rippikoulukirjassa miettimään eri tilanteissa, What would Jeesus do? This is a good question for all of us. Hyvä kysymys meille kaikille.

Pyhä Henki on myös rukousta elävöittävä henki. Meidän rukous voisi olla tänään, että miten me oikein osaisimme elää ja toimia niin, että kristillinen usko on kiehtovaa. Tule Pyhä Henki ja opeta meitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s